Samtalsterapi,
kan det vara något för mig?

Varför samtalsterapi?

Steget att kontakta en samtalsterapeut kan vara stort.

Jag kommer ihåg hur det var för mig en gång i tiden. Jag hade gått med enorm värk i kroppen under ett års tid, arbetade heltid och var mamma med små barn hemma. Plötsligt en dag kom jag inte upp ur sängen, kroppen hade slutat fungera. Trots att jag träffade en bra och förstående läkare så kunde sjukvården enbart erbjuda medicin. Tabletter har aldrig varit ett val för mig så på rekommendation tog jag kontakt med en samtalsterapeut.

Jag var så nervös inför första samtalet och när det var över var jag helt slut och alldeles svettig. Men oj så gott det var att börja berätta min berättelse, någon som lyssnade och speglade mig. Det var starten på min personliga utveckling och mitt tillfrisknande, min väg.

När jag valde mitt företagsnamn var det viktigt att det symboliserade det jag står för och det som inspirerar och engagerar mig. Alla människor har möjlighet att hitta sin egen väg, Din Väg.

Ibland hamnar vi vid vägval eller situationer i livet som kan vara svåra att hantera eller så känner du dig vilsen, det är något som skaver men du vet inte vad det är. Det kan handla om relationer, stress, kosthållning, balans i livet, beteende, tankar, kommunikation, själen och mycket annat. Då är det tryggt att samtala med någon som helt utan värderingar lyssnar, reflekterar och vägleder så att du ska hitta Din Väg till att leva och må som du vill och önskar.

Så kan det gå till

lugn amtalsterapi

När du kommer till mig första gången har vi ett så kallat orienteringssamtal där jag berättar om de yttre ramarna för samtal och om hur det terapeutiska arbetet kan se ut. Du berättar om anledningen till att du tog kontakt med mig.

För mig är det viktigt att du ska känna att du är i ett tryggt sammanhang och att jag kan vara en person som du kan tänka dig att arbeta tillsammans med. Troligtvis kommer jag att be dig gå hem och sova på saken, och kontakta mig när du känner dig redo.

En del i att du ska känna trygghet i samtalet är att vi gör ett muntligt kontrakt/överenskommelse. Vi reder ut vad du vill ändra på, göra annorlunda, må annorlunda och vad kan jag bidra med i detta?

Ibland tar det ett par tillfällen för att komma fram till ett kontrakt. Ofta är det svårt att sätta ord på behov och veta vad du vill med framtiden när det är svårt att hantera nutiden.

Kontraktet hjälper till med riktningen i samtalen och blir en tydlig bild om vad som ska uppnås. Det kan vara dagskontrakt och kontrakt över en längre tidsperiod eller båda. När detta är formulerat så börjar själva arbetet där vi båda delar på ansvaret.

Du är expert och har kompetensen om dig själv och ditt liv jag har den professionella kompetensen. Nu kan vi börja arbeta. Hur vi sedan fortsätter är unikt utifrån att just du är unik med det du har med dig in i terapirummet.

Är du nyfiken på om samtalsterapi skulle vara bra för dig?

Kontakat mig då, så kan vi se om vi passar ihop.

 

Kagtegori
Anette Johansson - coach

Anette Johansson

I den här bloggen tar jag upp ämnen som jag möter i min yrkesroll och vardag. Det kan handla om dig själv, i en parrelation, som familjemedlem, vän eller i din yrkesroll. Välkommen att kommentera.

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *